Productomschrijving
Met provinciewapen, stadswapen en decoratieve titelcartouche met uitgeversimpressum.
- Type: carthografische prent
- Volledige titel: Staveren.
- Publicatie: 1649
- Techniek: kopergravure met oudtijdse kleuring, wapens goud gehoogd
- Carthograaf: –
- Gepubliceerd in: Novum ac magnum theatrum vrbivm Belgicae Libarae Ac foederatæ door Joan Blaeu te Amsterdam
- Afmeting prent: 42.0 x 53.0 cm
- Afmeting papier: 48.0 x 58.5 cm
- Verso: Latijnse tekst / ‘ta vi-‘
- ID: M2540O
- Bron: Fauser 13314 / Koeman I Bl 64 [852] / Toonneel der steden Uni Utrecht
Dr. Joan Blaeu is Nederlands beroemdste uitgever. Joan Blaeu was tevens bestuurder van Amsterdam en examinator voor de VOC. Zijn vader, Willem Jansz. Blaeu, vestigde zich rond 1600 in Amsterdam als globemaker en bouwde een succesvolle uitgeverij op. In 1631 verscheen de naam Joan voor het eerst in een editie van de Atlantis Appendix. In 1638 nam Joan de zaak van zijn vader over. In 1649 publiceerde hij het Novum ac Magnum Theatrum Urbium (..) en de Nederlandstalige versie, Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden (..). In 1662 verscheen de beroemde Atlas Maior met 600 kaarten, één van de duurste uitgaven in de 17e eeuw en nog steeds één van de belangrijkste werken ooit gepubliceerd. In 1672 verwoeste een brand het atelier en de drukkerij van Blaeu in de Gravenstraat.
Het Toonneel der steden is één van de meest gerenommeerde atlassen van Blaeu. Hij toonde het vertrouwen van Blaeu in de nog jonge Republiek, waarin de steden de macht, welvaart, nijverheid en cultuur droegen. In het voorwoord beargumenteert Blaeu de inhoud van zijn voorgenomen stedenatlas. De eerste, gerealiseerde, is gewijd aan zijn vaderland Nederland. Omdat hij daarvan de meeste kennis bezit en dit land ‘volgens de wetten der natuur’ het meest bemint. Daarnaast is Nederland volgens Blaeu het ‘eenigh toonneel van de dapperste verrichtingen des geheelen aertbodems’ in zijn tijd geweest. Hiermee doelt hij vooral op de Tachtigjarige Oorlog, die in 1648 met de Vrede van Westfalen eindigde. En Blaeu is daar content mee: ‘Hoe geluckigh sijn wy, die dese tijdt beleven!’
In 1649 wordt de eerste editie van de stedenatlas van de Nederlanden in het Latijn uitgegeven. In 1652 verscheen een Nederlandstalige uitgave. Het deel met de steden in de Nederlanden bestaat uit een band met de steden onder Spaanse heerschappij en een band met de steden in handen van de Staten-Generaal. De samenstelling van de atlas representeert de verworven onafhankelijkheid van de Nederlandse Republiek met Spanje. De meeste kaarten zijn gemaakt naar voorbeelden die waren opgevraagd bij de stadsbesturen.
Deze antieke kaart wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].