Productomschrijving
Muziekdoos met een glazen waterbol waarin een statig geklede Sissi te zien is en waarin het sneeuwt als je er mee schudt.
Elisabeth Amalie Eugenie (1837-1898) was hertogin in Beieren en prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach. Vanaf 24 april 1854 (door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I) was ze keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven naar intimi. Sissi, met dubbele s, is wijdverbreid vanwege de titel van de op haar leven gebaseerde filmtrilogie. Elisabeth heeft tegenwoordig een welhaast mythische status, maar haar rol in de politiek mag niet overschat worden. In de Oostenrijkse geschiedschrijving wordt ze maar zijdelings genoemd. In de 20ste eeuw werd ze een icoon, vergelijkbaar met prinses Diana; een vrijheidslievende geest in het starre hofceremonieel, een tragische figuur. Haar leven heeft schrijvers en film- en theatermakers geïnspireerd. Alom bekend is de Sissi-trilogie van Ernst Marischka met Romy Schneider in de titelrol. Deze films, die veel hebben bijgedragen aan de Sisi-mythe, worden in veel landen nog regelmatig op tv uitgezonden.
In deze sneeuwbol poseert Elisabeth, die veel van dieren hield, samen met haar zwarte poedel.
Na het opwinden van het mechanisme, met de vleugelmoer aan de onderzijde, klinkt de toepasselijke melodie van de Oostenrijkse componist Johann Strauss jr. en draait de voorstelling in de bol rond.
Melodie: 'Kaiser-Walzer' (Emperor Waltz), is een wals gecomponeerd door Johann Strauss jr. in 1889. De wals is onder de titel 'Hand in Hand' geschreven voor de opening van het Berlijnse concertgebouw "Köningsbau" (19 oktober 1889). Deze oorspronkelijke titel moest de politieke verbondenheid tussen de Duitse en Oostenrijkse Dynastie tot uitdrukking brengen tijdens een bezoek door de keizer van Oostenrijk Franz Joseph I aan de Duitse Keizer Wilhelm II in augustus van dat jaar. Waarschijnlijk werd de titel op voorspraak van Strauss' nieuwe Berlijnse Uitgever, Fritz Simrock, omgedoopt tot Kaiser-Walzer.