Productomschrijving
Met een decoratieve cartouche gedragen door gevleugelde putti en de wapens van de XVII Provinciën. Neptunus en Hermes met zuid-oost Asië op een globe. Met kompasroos en schaalstokken. In de randen gradenverdeling en de vier windrichtingen in het Latijn.
Afmeting prent: 47,5 x 56,0 cm. Afmeting papier: 51,0 x 59,5 cm.
Verso: blank.
Kopergravure gecartreerd en uitgegeven door Johann Baptist Homann in Atlas Novus Terrarum Orbis Imperia (..) te Nürnberg.
Conditie: goed, gegeven de leeftijd. Middenvouw als uitgegeven met voldoende marges. Scherpe afdruk op sterk en fris papier met typische Homann inkleuring. Met enkele vlekjes en een scheurtje in de ondermarge, buiten beeld. Middensplit onder loopt iets in het beeld. Scheurtje en split verstevigd aan verso, zonder beeldverlies. Handgeschreven notities in inkt op het verso.
Nadat keizer Karel V in 1543 het hertogdom Gelre had ingelijfd, was er een min of meer aaneengesloten en afgerond geheel van landsheerlijkheden ontstaan. De Zeventien Provinciën was een term waarmee de Habsburgse Nederlanden van 1543 tot 1585 werden aangeduid. In de Transactie van Augsburg in 1548 werden de Zeventien Provinciën in de Bourgondische Kreits tot één staatkundig geheel geconsolideerd en werden nagenoeg geheel losgemaakt uit het Heilige Roomse Rijk.
Johann Baptist Homann (1664-1724) was een beroemde Duitse geograaf en cartograaf. Hij studeerde tot 1695 druktechniek en graveren van koperplaten in Wenen. In 1700-1702 werkte hij voor David Funcke in Nürnberg. In 1702 richtte hij een uitgeverij van kaarten op in Neurenberg. Hij wordt erkend als één van de belangrijkste Duitse kaartuitgevers van de achttiende eeuw. In de volgende vijf jaar produceerde Homann honderden kaarten en ontwikkelde een onderscheidende stijl die werd gekenmerkt door gedetailleerde gravures, decoratieve allegorische cartouches en levendige kleuring.
Homann publiceerde zijn eerste atlas in 1707. Ze waren samengesteld uit losse kaarten uit de collectie. Tegen 1715 trok Homann’s rijzende ster de aandacht van de Heilige Roomse keizer Karel de VI, die hem tot keizerlijk cartograaf benoemde. In hetzelfde jaar werd hij ook benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen in Berlijn. Homann’s prestigieuze titel bracht verschillende belangrijke voordelen met zich mee, waaronder toegang tot de meest up-to-date cartografische informatie en het “Privilege”. In 1716 publiceerde Homann zijn meesterwerk Grosser Atlas über die ganze Welt (Atlas Novus Terrarum Orbis Imperia)
Homann’s bedrijf concurreerde met succes met toonaangevende Europese kaartenmakers. De beroemde uitgeverij Homann werd een wereldspeler met zijn atlassen. Na de dood van Homann in 1724 zetten Johan Christoph Homann en andere erfgenamen het bedrijf voort als Homann’s Erben (Homann’s erfgenamen) tot 1852.
Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].