Productomschrijving
Afmeting prent: 43,5 x 56 cm. Afmeting papier: 53 x 62,5 cm.
Verso: blank.
Kopergravure uitgegeven door Petrus Schenk jr. in een verzamelatlas ofwel 'Atlas Factice' te Amsterdam. De kaart is origineel uitgeven door Claes Jansz. Visscher in 1652 en later door Nicolaes Visscher I.
Het duurde het tot het midden van de 17de eeuw voordat er een betrouwbare kaart van Overijssel beschikbaar kwam. Tussen 1640 en 1650 werd de provincie in kaart gebracht in opdracht van de Staten van Overijssel door Nicolaas ten Have, conrector van de Latijnse School in Zwolle. Zijn fraaie overzichtskaart kwam eindelijk uit in 1650.
Nicolaas ten Have (1604-1650) was conrector aan de Latijnse school te Zwolle. In die jaren liep er een geschil tussen de Twentse drost, Johan van Raesfelt, en Drenthe over de grens met het landgoed de Eze bij Steenwijk, waarvan Van Raesfelt de eigenaar was. De drost had zich op de landdag van 24 maart 1639 beklaagd dat de Drenten zich in het proces beriepen op een kaart waarop de grenzen van Overijssel zijns inziens onjuist waren aangegeven. Daarop besloten Ridderschap en Steden van Overijssel de Gedeputeerde Staten op te dragen 'een betere ende perfecte lantcaerte van dese provintie' te laten maken. Aan de resolutie werd de opmerking toegevoegd: 'doer de lantmeeter deser landtschap'. Achteraf werd 'de lantmeeter' veranderd in 'een lantmeeter'. In de zeventiende eeuw was de bekwaamheid van een gewone landmeter zeker niet toereikend voor het maken van grote gewestkaarten. Het is heel wel mogelijk dat Rutger van Haersolte, sedert 1633 gedeputeerde in het college, de Staten hierop heeft gewezen en zijn oude studiegenoot uit Leiden als kartograaf van academisch niveau heeft aanbevolen. Hoe het ook zij, Ten Have kreeg het werk opgedragen.
Claes Jansz. Visscher (1587 – 1652) was een beroemde Amsterdamse carthograaf en uitgever. De uitgeverij werd door Nicolaes Visscher I (1618 – 1679) en daarna door Nicolaes Visscher II (1649–1702) voortgezet.
Eind van de 17e eeuw nam de uitgeverij van Gerard Valck (1652-1726) een aantal koperplaten over van de uitgeverijen van Janssonius, Visscher en Sanson. Rond 1698 heeft Valck zijn intrek genomen in de voormalige winkel van Hondius 'in den Wakkeren Hond' op de Dam. Valck zijn hemel- en aardbollen waren in grote mate vernieuwend, naar de laatste wetenschappelijke inzichten. Valck werkte samen met zijn zwager Petrus Schenk (1660-1711).
The Valck and Schenk families where active as print sellers, publishers and printers of maps, atlases and architectural drawings as well globes. They reissued several maps of Janssonius' Atlas Novus from 1683 to 94 and published an Atlas titled Nova totius Geographia in 1702. The best known of the joint Pieter Schenk and Gerard Valck publications were the second edition of Andreas Cellarius's Celestial Atlas Harmonia Macrocosmica [1708].
Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].