Productomschrijving
Deze kaart van de Zuiderzee toont drie routes van het Marsdiep naar de Noordzee, Landsdiep, Slenk en Spanjaardsgat en twee platen, Zuiderhaaks en Keizers plaat (alsmede twee kleinere platen in het Spanjaardsgat). De kaart is rechtsonder in een kadertje genummerd 3. Rechts van het titelcartouche Mercurius, god van de handel, links Bellona, godin van de oorlog. Het cartouche met het impressum wordt geflankeerd door vier putti en het wapen van Amsterdam.
Afmeting prent: 51.0 x 57.0 cm. Afmeting papier: 59.0 x 74.3 cm.
Kopergravure door Claes Jansz Vooght in de tweede staat. Uitgegeven door de erven Johannes van Keulen in 'De Groote Nieuwe Vermeerderde Zee-Atlas'
Johannes van Keulen (1654 – 1715) was een Nederlandse uitgever en de grondlegger van het bekende uitgevershuis in Amsterdam. De uitgeverij zou zich ruim twee eeuwen richten op het publiceren van zeeatlassen. De belangrijkste uitgave is ‘De Groote Ligtende Zee-Fakkel’. De eerste editie uit 1684 bevatte vijf delen. Van Keulen vestigde zich in 1679 aan de oostzijde van de Nieuwe Brug te Amsterdam. Hij werkte samen met de cartograaf Claes Jansz Vooght. Hij kocht koperplaten uit de nalatenschappen van Joan Blaeu en Hendrick Doncker. Van Keulens werk werd voortgezet door zijn zoon, Gerard van Keulen (1678-1726). Zijn kleinzoon, Johannes II van Keulen (1704-1755), was degene die deel 6 van de atlas met kaarten van de Aziatische wateren publiceerde. Achterkleinzoon Gerard Hulst van Keulen (1733-1801) hield zich bezig met de laatste versie van de Zee-Fakkel. Vanaf 1801 werd de naam van Van Keulen nog steeds gebruikt: Wed. G. Hulst van Keulen. In 1885 werd het bedrijf definitief opgeheven.
Deze kaart wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].