Productomschrijving
Met decoratieve cartouches voor titel en schaalstokken en een schip in de Zuiderzee.
- Type: carthografische prent
- Volledige titel: Gelriae, Cliviae, finitimorvmqve locorvm verissima descriptio / Christiano Schrot Auctore.
- Publicatie: 1580, 1e staat (vanaf 1570)
- Techniek: kopergravure met oudtijdse inkleuring
- Carthograaf: Christian Sgrooten
- Tekenaar: Abraham Ortelius
- Graveur: Frans Hogenberg e.a.
- Gepubliceerd in: Theatrum oder Schwabüch des Erdtkreijs Opus nunc denuo ab ipso Auctore recognitum (..). door Christoffel Plantin in Antwerpen
- Afmeting prent: 37.2 x 50.3 cm.
- Afmeting papier: 40.0 x 51.0 cm
- Verso: Latijnse tekst / p.27
- ID: M2400P
- Bron: Van den Broecke 61 / Koe III Ort 16 [15]
Abraham Ortelius was een Brabantse geograaf en uitgever uit Antwerpen. Ortelius is samen met Mercator de uitvinder van de wereldatlas. Zijn ‘Theatrum Orbis Terrarum’ bracht hem grote roem. Belangrijke illustratoren en graveurs als Joris Hoefnagel en Frans Hogenberg waren werkzaam voor hem. In 1573 werd hij benoemd tot geograaf van Philips II. Na Ortelius dood werden de koperplaten gekocht door Jean Baptiste Vrients en de firma Platijn-Moretus.
Christian Sgrooten (1525-1603) was een Duitse Carthograaf uit Sonsbeck in Kleve wordt beschouwd als een belangrijke Cartograaf van de 16e eeuw. Zijn werk vertegenwoordigde de belangrijkste kartering van de Nederrijn in de 16e eeuw en vormde de basis voor Mercators kaarten van de regio. In 1558 verscheen in Antwerpen een kaart van het hertogdom Gelre en het graafschap Zutphen. Een kaart van het hertogdom Gelre volgde in 1564, een kaart van Duitsland in 1565 en een kaart van het Heilige Land in 1570.
Het belangrijkste werk Sgrooten kostte hem 25 jaar om te voltooien. In opdracht van koning Philips II bracht hij voor het eerst systematisch het grondgebied van het Heilige Roomse Rijk in kaart. De eerste versie, de zogenaamde “Atlas van Brussel” uit 1572/73, bevat 38 kaarten van Midden-Europa en de tweede versie uit 1592, de zogenaamde “Atlas van Madrid”, bevat 33 kaarten van Europa en verschillende wereld- en orient-kaarten. Ze bestrijken het gebied tussen Denemarken en de Adriatische Zee en tussen Vlaanderen en Polen, met de focus op de Noord-Duitse deelstaten. De atlassen worden beschouwd als één van de mooiste producties van de renaissance en zijn genoemd naar de plaats waar ze tegenwoordig worden bewaard (Peter Meurer).
Deze prent wordt u aangeboden door Gouldmaps. Wij bieden originele antieke kaarten en natuurhistorische prenten van hoge kwaliteit. Wij zijn verheugd dat wij in de webwinkel van de Toverkamer een kleine collectie kaarten een prenten kunnen tonen. Als u meer vragen heeft over een kaart of prent, neem dan gerust contact met ons op: [email protected].